اساس نامه آزمایشگاه جامع تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ایران
IUMS Core Facility Laboratory
کلیات
معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال 1393 طرح تاسیس آزمایشگاه جامع تحقیقاتی را با هدف تقویت زیر ساختهای پژوهش و فناوری و تسهیل ارتباطات و تعاملات بین دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی به مورد اجرا گذاشت تا با ایجاد بستری مناسب برای ارائه خدمات پژوهشی و دستگاهی در سطح تخصصی وخدمات آزمایشگاهی به محققین دانشگاهی و صنعتی و استفاده بهتر از ظرفیتهای آزمایشگاههای کشور فعالیت نماید.
تاریخچه
در واقع تکیه و تمرکز بر فرایند تولید علم، تبدیل آن به فناوری و در نهایت تولید محصول مایه برتری و توان اقتصادی جوامع پیشرفته و اقتصادهای نوظهور و قدرتمند در عرصه جهانی است. اما آنچه که پویایی این جوامع دانش بنیان را تضمین می کند مدیریت خلاق و روزآمد آن بوده و از این رو خود این فرایند نیز به عنوان موتور محرکه پیشرفت دائماًً مورد تحلیل، تحقیق و نقد قرار می گیرد؛ به بیان دیگر بهره وری هرچه بیشتر این فرایند بنحویکه پاسخگوی مقتضیات و نیازهای روز باشد از اهداف بنیادین مدیران چنین جوامع دانش بنیان و پژوهش محوری است.
ایده آزمایشگاه جامع تحقیقاتی نیز برآمده از رویکردی نقادانه و تحلیلی به موضوع فوق در دو سه دهه اخیر است. در واقع با گسترش فناوریهای نوین و ابداع دستگاه های پیشرفته تحقیقاتی که بسیار گرانقیمت و هزینه نگهداری آنها بسیار بالا بوده و کار با آنها نیاز به متخصصین و کارشناسان زبده و ماهر دارد، هر نهاد تحقیقاتی بطور مستقل و مجزا توان خرید و بهره برداری از این دستگاه ها و ادوات پیشرفته را ندارد و حتی در صورت خرید و بهره برداری، ارائه خدمات محدود به همان نهاد مستقل بوده و امکان ارائه فراگیر خدمات میسر نیست. هدف از تاسیس و راه اندازی آزمایشگاه جامع تحقیقات رفع این معضل و بهینه سازی فرایند تحقیق و توسعه در جوامع دانش بنیان و صدالبته دانشگاه ها و مراکز پژوهشی است. این آزمایشگاه ضمن به حداقل رساندن هزینه ها که از کاهش هزینه خرید تکراری دستگاه ها یا دستگاه های بی مصرف به علت نداشتن دانش و نیروی خبره کار با آن و کاستن از بار و هزینه استخدام و یا تربیت نیروی انسانی کارشناس دستگاهها ناشی می شود ، همراه با استفاده از دانش و توانایی متخصصین رشته های مختلف به صورت متمرکز و همزمان با آن تمرکز درخواست ارائه خدمات در یک مجتمع ، جملگی با صرفه جویی و هدایت درست منابع مادی و انسانی، باعث ایجاد رونق کاری و حداکثر بازدهی اقتصادی می شوند.
دانشگاه علوم پزشکی ایران با همین هدف و در چارچوب سیاستهای تبیین شده از سوی مقام معظم رهبری در اجرای اقتصاد مقاومتی از سوی دولت محترم و خدمتگزار، اقدام به تاسیس آزمایشگاه جامع تحقیقات نموده است تا با استفاده حداکثری از زمان، منابع و امکانات و نیز همه ظرفیتهای موجود، راه را برای تحقیق و توسعه، احداث شرکتهای دانش بنیان و کارآفرینی در چارچوب اقتصادی مقاوم و استوار و با تکیه بر افزایش تولید و ثروت ملی و مدیریت مصرف هموار سازد.
ماده 1: اهداف
- ارائه خدمات و افزایش بهره وری در زمینه تأمین نیازهای پژوهشی و ارائه خدمات پژوهشی و دستگاهی در سطح تخصصی در دانشگاه ، آزمایشگاه و سایر دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی همجوار .
- تقویت و توسعه رویکرد شبکهای در زمینه فعالیتهای آزمایشگاهی مرتبط با تحقیقات .
- استفاده بهینه از تجهیزات آزمایشگاهی.
ماده2: ارکان
- شورای راهبردی آزمایشگاه
- شورای علمی و فنی آزمایشگاه
ماده3: اعضای شورای راهبردی
- رئیس دانشگاه
- معاون پژوهشی دانشگاه
- معاون آموزشی دانشگاه
- رئیس آزمایشگاه جامع تحقیقات
- معرفی چهار نفر عضو هیئت علمی دانشگاه از طریق شورای علمی و فنی آزمایشگاه جامع تحقیقات به معاون پژوهشی دانشگاه و پس از تائید معرفی به ریاست دانشگاه جهت صدور احکام
ماده4: وظایف شورای راهبردی
- بررسی و تصویب خط مشی آزمایشگاه جامع تحقیقات
- اجرای تفاهم نامه همکاری با سایر دانشگاهها و مؤسسات آموزشی ـ پژوهشی همجوار و سازمانهای بینالمللی مطابق با ضوابط و مقررات مربوطه
ـ بررسی و تصویب نیازهای تجهیزاتی آزمایشگاه جامع تحقیقات
ـ تعیین نحوه هزینه اعتبارات مربوط به خرید تجهیزات
ـ تصویب گردش مالی سالیانه و ارائه به معاونت تحقیقات و فناوری
- تصویب دستور العملهای اجرایی
ـ بررسی مشکلات تجهیزاتی و نیروی انسانی اعلام شده توسط آزمایشگاه جامع تحقیقات و ارائه راهکار مناسب
- تهیه گزارش عملکرد جهت ارائه به معاونت تحقیقات و فناوری
ماده5: اعضاء شورای علمی و فنی
اعضاء این شورا بنا به پیشنهاد ریاست آزمایشگاه جامع تحقیقات و حکم معاونت تحقیقات و فناوری تعیین میگردند.
ماده 6: وظایف شورای علمی و فنی
- تهیه گزارش عملکرد و ارائه به شورای راهبردی آزمایشگاه
- تهیه و تنظیم دستور العملهای فنی مورد نیاز اعضای آزمایشگاه
ـ نظارت بر حسن اجرای دستور العملهای فنی آزمایشگاه
ـ ارائه راهکارهای مناسب به شورای راهبردی جهت ارتقاء کیفیت خدمات آزمایشگاه
ـ بررسی پیشنهادات و مشکلات فنی اعلام شده توسط آزمایشگاه و ارائه راهکار مناسب
ماده 7: ترکیب پرسنلی
- در صورت نیاز، تعداد پرسنل آزمایشگاه بر اساس بررسی و پیشنهاد شورای علمی و فنی و پس از تائید شورای راهبردی آزمایشگاه تعیین و توسط معاونت تحقیقات و فناوری مصوب می گردد.
- چارت تشکیلاتی آزمایشگاه در صورت تصویب پیشنهاد معاونت محترم تحقیقات وفناوری مبنی برتغییر نام مرکز تحقیقاتی و آموزشی علوم آازمایشگاهی به آزمایشگاه جامع تحقیقاتی در حدود100ردیف سازمانی شامل متخصص علوم مربوط به تجهیزات ،کارشناس ازمایشگاه، کارپرداز و حسابدار می باشد.
- پرسنل به صورت قرارداد انجام کار معین قابل جذب می باشند و بودجه مورد نیاز از محل بودجه عمومی دانشگاه، درآمد اختصاصی و یا از محل بودجه طرحهای مصوب قابل تامین می باشد.
ماده 8: نحوه پرداخت حقوق و مزایا
- پرداخت حقوق پرسنل آزمایشگاه جامع تحقیقات بر اساس حکم کارگزینی و توسط دانشگاه صورت می پذیرد.
- پرداخت مزایا از محل درآمد اختصاصی دانشگاه و در قالب کارانه و بر اساس میزان فعالیت های انجام شده توسط فرد در آزمایشگاه و بر اساس مصوبه هیئت رئیسه دانشگاه صورت خواهد پذیرفت.
- آزمایشگاه به صورت حسابداری تعهدی اداره شده و مازاد درآمد اختصاصی پس از محاسبه کلیه هزینه های حقوق پرسنلی، مواد مصرفی و تجهیزات به پرسنل قابل پرداخت است.
ماده 9: نحوه راه اندازی و تجهیز
- هزینه ساخت و تجهیزات اولیه آزمایشگاه از محل اعتبارات تملک دارائی دانشگاه مربوط به معاونتهای مختلف و کمکهای ستاد وزارت بهداشت تامین خواهد شد.
ماده10- نحوه گردش کار
ـ ارائه خدمات به دانشگاههای علوم پزشکی همجوار باید با هماهنگی قبلی و رعایت اولویت صورت پذیرد.
ـ تعرفه مربوط به هر خدمت بر اساس نوع خدمت و زمان صرف شده و هزینه مواد مصرفی و نگهداری دستگاه محاسبه شده و از طریق معاونت تحقیقات و فناوری ابلاغ خواهد گردید.
ـ قبل از انجام آزمایش باید هزینه مربوطه به حساب آزمایشگاه جامع تحقیقات واریز و فیش واریزی به همراه درخواست انجام آزمایش به آزمایشگاه تحویل گردد.
ـ واحدهای اهدا کننده تجهیزات آزمایشگاهی به آزمایشگاه جامع تحقیقات در اولویت اخذ خدمات آزمایشگاهی بوده و از 20% تخفیف در خدمات دریافتی به مدت 3 سال برخوردار خواهند شد.
ـ خدمات آزمایشگاهی صرفاً تحقیقاتی بوده و به هیچ عنوان نمیبایست با ارائه خدمات روتین درمانی همراه شود.
ماده 11: نحوه تأمین مالی
ـ درآمد اختصاصی حاصل از ارائه خدمات پژوهشی به محققین دانشگاه ذیل طرحهای تحقیقاتی مصوب
ـ کمکهای مردمی و دستگاههای دولتی
ـ کمکهای دولتی
- این اساسنامه در 11ماد